Müzeler Rotası

 
İzmir, hedefinde turizm olan her kent gibi müzelerinin sayısını artırmaya devam ediyor. Kentin ziyaretçileri her geçen yıl çeşitlenen, yenilenen, yaşayan müzelerle karşılaşıyor. Müzeler sizin için önemliyse Ege'nin kültürel başkentine hoş geldiniz. Kentin en büyük hedefi olan "Medeniyetler Müzesi"ni de bir gün gerçekleştireceğiz. Haydı, kendinize bir müze seçin...
 

Agora Açıkhava Müzesi

Telefon 232.483-4696 Agora etimolojik olarak şehir meydanı, çarşı, pazar yeri demektir. Ticarî, adlî, dinî, siyasî fonksiyonları olan agora, sanatın yoğunlaştığı, felsefenin temellerinin atıldığı; stoaların, anıtların, sunakların, heykellerin bulunduğu yerdir. Tüccarların kalbidir. İzmir'in Namazgâh semtinde bulunan agora, Roma Döneminden (M.S. 2. yüzyıl) kalmadır ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir agorası İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır. İzmir'de Kadifekale (Pagos Dağı) eteklerinde kurulu olan İzmir Agora'sı, kentin devlet agorası olarak kullanılıyordu. Bu devlet agorası, kuzey yönünde bulunan geniş bir cadde ile de limandaki ticaret agorasına bağlanıyordu. İzmir Agora’sı kent içindeki en büyük devlet agorasıdır.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi Müzesi

80 Sokak 28, Bornova • Telefon 232.342-1011 Bornova’da 1800’lü yıllarda yapılmış ve Arkas ailesinin bir dönem yaşadığı ev Arkas Deniz Tarihi Merkezi olarak gemi maketleri, tablolar ve gemi antikalarından oluşan koleksiyonunun bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Bandırma Vapuru, Savanarona yatı gibi Türk gemilerinin yanı sıra Kristof Kolomb’un kaşif gemileri de bu katta yer alıyor. İkinci katta bulunan 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan geniş yelpazede görülecek gemi maketleri ise denizciliğin tarihsel gelişimini muhteşem bir görsellikle ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Gemi maketlerine ünlü deniz ressamları Dixon, Molsted, Roux ve Sami Yetik gibi deniz ressamlarının tabloları da eşlik ediyor. Merkezin zemin katındaki gemi antikaları odası geçmişte denizcilik mesleğinin ne kadar zorlu olduğunu gözler önüne seriyor.

APİKAM İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi

Şair Eşref Bulvarı 1/A, Çankaya • Telefon 232.293-3900 APİKAM, kentin belleğini oluşturmanın yanı sıra çeşitli sergilerle ve diğer etkinliklerle İzmirlilerin kentsel aidiyet bağlarını güçlendirme amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Kurum, iki ana birimden oluşmaktadır: Arşiv ve Müze Kent Arşivi, İzmir´in tarih ve kültür birikimini yansıtan her türlü materyali, derlenmiş ve tasnif edilmiş bir şekilde barındırmayı amaçlamaktadır. İzmir Kent Arşivi´nde toplanan materyaller, bilimsel yöntemlere göre tasnif edilmekte olup bilgisayar teknolojisinin bütün imkânları kullanılarak araştırılmaya açık hale getirilmektedir.

İzmir Arkeoloji Müzesi

Halit Rıfat Paşa Cd. 4, Konak • Telefon 232.489-0796 • Pazartesi dışında her gün; kışın 08.30-12.30 / 13.30-17.30, yazın 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Müzede, Prehistorik Çağlar’dan Bizans Dönemi’ne kadar çok sayıda eser sergilenmektedir. İzmir Arkeoloji Müzesi’nin en çarpıcı eserleri arasında Roma Dönemi’nden kalan ve Efes’in kurucusuna ait olduğu düşünülen mermer "Androklos Heykeli" bulunmaktadır. Ege Denizi’nde batıklardan çıkan; "Bronz Koşan Atlet Heykeli" ve "Bronz Demether Heykeli" Bronz heykellerle aynı katta bulunan "Hazine Odası’nda"; Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans ve İslami Dönem’e ait sikkeler ile; Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait altın, gümüş ve kıymetli taşlardan süs eşyaları ve de cam eşyaları görmek mümkündür. Müzedeki plastik eserler, sadece Hellenistik (MÖ 330-30) ve Roma (MÖ 30- MS 395) dönemlerine aittir.

Atatürk Müzesi

Atatürk Caddesi 24, Alsancak • Telefon 232.464-8085 • Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30 / 13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik tarzda bir yapıdır. 17 Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüştür. 13 Ekim 1926'da bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk'e hediye edilmiştir. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir'e her gelişinde hep bu evde kalmıştır.

Bergama Müzesi

Cumhuriyet Cd. 6, Bergama • Telefon 232.631-2883 • Pazartesi dışında her gün 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Bergama Müzesi, bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. 1878 yılında başlayan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen eserler ile 1927’de başlayan Asklepion’daki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği müze, 30 Ekim 1936’da ziyarete açılmıştır. Dikdörtgen bir avluyu çevreleyen galeriler ile avlunun arkasındaki dikdörtgen teşhir salonundan oluşur. Müzeye ayrıca depo, laboratuvar, fotoğrafhane, arşiv gibi birimler bulunmaktadır.

Çeşme Müzesi

Kale Sokak 1, Çeşme Çeşme İlçesi'nin görülmeye değer tarihi ve kültürel değerlerden biri de Çeşme Kalesi'dir. Çeşme Kalesi Sultan II. Beyazıt Döneminde 1508 yılında inşa edilmiştir. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelen kale içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Müze içinde pişmiş topraktan yapılmış olan tanrı ve tanrıça heykelleri, büstler, mermer heykeller, gümüş ve bronz sikkeler, altın varak, amphoralar gibi eserler sergilenmektedir. Ildırı'da (Erythrai)da gözle görülen kalıntıların başında şehir surları gelir. Bunun yanında akropolis ve kuzeyinde tiyatro ve yine akropolisin kuzeyinde yapılan kazılarda ortaya çıkan Hellenistik ve Roma Döneminden kalma villa yapıları, Arkaik Döneme ait Athena tapınağı, Bizans döneminde inşa edilmiş kilise, Cennettepe olarak adlandırılan yerde Roma villası ve mozaikleri, Geç Roma-Bizans Döneminde inşa edilmiş hamam yapısı görülebilir.

Efes Müzesi

Kuşadası Caddesi, Selçuk • Telefon 232.892-6010 • Pazartesi dışında her gün 08.30-12.00 / 13.00-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Efes Müzesi'nde sergilenen Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı en çok ilgi çeken tarihi eserlerdir. Müzede, çoğunluğu Efes kazılarında, bir kısmı da Klaros gibi yakın çevrede ortaya çıkarılmış eserler sergilenmektedir. Müzenin orta bahçesinde oluşturan arasta bölümünde ise eski Türk kasabalarındaki ticaret yaşamı ve nadir bulunan çeşitli el sanatları sergilenmektedir. Efes Müzesi’nin bir bölümünde Antik Çağ'dan başlayarak Osmanlı dönemine dek uzayan elektron, altın, gümüş, bakır sikkeler ve takılar yer almaktadır.

Efes - Selçuk Meryem Ana Evi

Kuşadası Cad. Selçuk • Telefon 232.892-6010 Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, Küçük bir Bizans Kilisesi bulunmaktadır. Burası, İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan evdir. Hristiyanların yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, adaklar adanır. Aynı zamanda Hıristiyanlar için hac yeridir. Kilise’nin Meryem Ana adını alması 431 yılında Efes’te toplanan Ekümenik Meclis’in Meryem’in İsa’yı Tanrı’nın oğlu olarak doğurduğuna karar vermesi ile ilintili olduğu düşünülmektedir. Her yıl yapılan 15 Ağustos ayinlerine Vatikan temsilcileri de katılmaktadır. Ayrıca 1985 yılından bu yana Efes Meryem Ana Kilisesi’nde, Konsil toplantısının yıldönümü olan Ekim ayının ilk Pazar günü dinî ayın yapılmaktadır.

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi

Fevzi Çakmak Cad. 33, Bornova • Telefon 232.342-4878 Günümüze Sirkehane adıyla ulaşmış olan müze binası 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları arasında inşa edilmiştir.1943 yılında T.C.Maliye Hazinesi'ne devrolan yapının arka kısmı 1960'lı yıllarda E.Ü Ziraat Fakültesi Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Kürsüsü tarafından sirke ve turşu üretim yeri olarak kullanılmıştır. Son yirmi yıllık süreç içinde büyük bir bölümü yıkılmış olan bina 22 Haziran 2010 tarihinde tamamlanan yenileme sonucunda "E.Ü. Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi" olarak faaliyete geçmiştir.

Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi

Gençlik Caddesi 4, Bornova • Telefon 232.311-2504 EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilere sunmaktadır. Bilgi ve görselleriyle her eğitim düzeyindeki öğrencilere seslenen müze, Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra, konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz konuma sahiptir. Kağıt ve kitabın Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, günümüze kadar geçirdiği evrelerden örneklerin bulunduğu müzede 700’den fazla eser ziyaretçilere sunuluyor. Müzede modern kağıt sanatı bölümünde IAPMA üyesi sanatçıların eserlerine geniş ölçüde yer verilmektedir. Müze içerisinde ayrıca bir sanat galerisi bulunuyor.

Etnografya Müzesi

Halit Rıfat Paşa Cd., 3. Konak • Telefon 232.489-0796 • Pazartesi dışında her gün, kışın 08.30-12.30/13.30-17.30, yazın 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Bizans mimarisinin süslemelerinden izler taşıyan, 1565 yılında yapılan Bahribaba Musevi Mezarlığı üzerinde bulunan yapının öyküsü 1831 yılında başlıyor. Vebalılar için St. Roch Hastane ve Manastırı olarak inşa edilen yapıda, Efes’ten getirilen bloklar ve mermer mezar taşları kullanılmıştır. Günümüzde, Etnografya Müzesi duvarlarının taşları arasında İbranice yazılı mezar taşları görünmektedir. Müzede İzmir ve yöresinin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamından kesitler verilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, endüstrileşmeyle birlikte bugün artık yok olmaya yüz tutmuş, nalıncılık, tenekecilik, çömlekçilik, göz boncukçuluğu, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı, urgancılık, keçecilik ve saraciye gibi zanaatlar da sergilenmektedir.

Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi

6522 Sokak 8, Karşıyaka • Telefon 232.372-2395 2011 yılında hizmete açılan ve İzmir'li koleksiyoner Mert Rüstem'e ait koleksiyonunun sergilendiği müzede; Camera Obscura ile başlayan serüven 1870 yılı fotoğraf makinası örneğinden 1970 yılı fotoğraf makinasına kadar fotoğrafçılığın gelişimini sergilemektedir. Müzede Cumhuriyet tarihimize ışık tutacak fotoğraflar, İzmir kent ve yaşam fotoğrafları yanı sıra vernoküler fotoğraf örnekleri, Hamza Rüstem'in Girit dönemine ait fotoğrafları bulunmaktadır.

Bilim Müzesi

Cahar Dudayev Bulvarı, Mavişehir • Telefon 232.324-6060 • Pazar günleri hariç her gün saat 10.00-17.00 açık. Müzede her yaştan insana, özellikle 12-15 yaş grubuna bilimin temel prensipleri, teknolojik gelişmeleri, bilim ve teknolojinin günlük yaşantımız üzerideki etkilerini anlatmayı amaçlayan öğrenme istasyonları ve 100'e yakın deney düzeneği ile 15 civarında interaktif kiosklar bulunmaktadır. Bu öğrenme istasyonları gruplar halinde konusunun uzmanı rehberlerin anlatımı eşliğinde ziyaret edilebilmektedir.

Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi

1987 yılında açılan açıkhava müzesinde 90 parça eser sergilenmektedir. Ayrıca park bünyesinde açılan resim atölyeleri mevcuttur. Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı’nda bulunan ve 1987 yılında açılan Açık Hava Arkeoloji Müzesi ise, 2011 yılında tamamen yenilenirken, özellikle kruvaziyerlerle İzmir’e gelen turistlerin ilgi odağı oldu.

İnönü Evi Müzesi (kapalı)

Telefon +90 232 445 5595 İsmet İnönü, babası Reşit Bey’in İzmir Adliyesi’nde Sorgu Yargıcı Yardımcısı olarak görev yapmakta olduğu 1884 yılında, şu anda müze-ev olan bu evde dünyaya gelmiştir. İsmet İnönü’nün eşyalarının sergilendiği evde, İnönü’nün doğum (24 Eylül), ölüm (25 Aralık) ve Lozan Antlaşmasının imza (24 Temmuz) yıldönümlerinde özel etkinlikler düzenlenmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce sokağa 2000 yılı Eylül ayında "İnönü Sokağı" adı verilmiştir. Sokağa, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nce Lozan’ı anımsatan bir duvar resmi yapılmıştır. 2013 yılının sonbaharında Konak Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları için ziyaretçilere kapatılmıştır. Halen kapalıdır.

İzmir Basın Müzesi

Gaziler Caddesi 1257 Sokak İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle kente kazandırılan İzmir Basın Müzesi, 19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla Kilisesi’nin içinde yer almaktadır. İstanbul ve Bursa’dan sonra Türkiye’nin 3. Basın Müzesi olarak hizmet veren müzede; ilk çıkan gazetelerin nüshaları, fotoğraf makineleri, daktilo, teleks ve baskı makineleri sergilenmektedir. Basın tarihi açısından önemli olay ve isimlere ilişkin anıların sergilendiği müzede Uğur Mumcu'nun ilk bilgisayarı ile Abdi İpekçi'nin daktilosu da yer almaktadır.

İzmir Mask Müzesi

1448 Sokak 22, Alsancak • Telefon 232.465-3107 Türkiye'de bir ilk olan İzmir Mask Müzesi, üç kattan oluşup, İzmir Alsancak semtinde yer almaktadır. Zemin katta kafeterya, dinlenme ve hediyelik eşya bölümleri yer almaktadır. Birinci katta etnik mask salonu, İkinci katta Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye yer almaktadır. Birinci kattaki sergi salonunda Tiyatro Maskları, Ritüel Masklar, Endonezya, Avustralya Aborjin Maskları, Afrika gibi bölgelerin kabile gruplarının kullandıkları masklar yer almaktadır. Müze arşivinde, Etnik mask olarak toplam 95 parça mask ve 2 adet heykel bulunmaktadır. İkinci Kat; Anadolu Seçkisi Salonu’nda ise, Anadolu'da hala törenlerde kullanılan Kalo Gağan ve Kose Geli mask ve kostümleri kullanılmaktadır. Müzede bu konuyla ilgili kostüm, masklar ve belgeseller görsel olarak izleyicilere sunulmaktadır. İzmir Mask Müzesi'nde, Aziz Nesin'in ölüm maskı da yer almaktadır.

İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Kültürpark • Telefon 232.484-8945 Müze bünyesinde sanat ve sanat tarihine ait çok sayıda kitabın bulunduğu kütüphane, araştırmacılar ve öğrenciler için zengin bir kaynak oluşturmaktadır. Müze'de, 530 adet eser yer almaktadır. Koleksiyonda Şeker Ahmet Ali Paşa, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, İbrahim Çallı gibi büyük ustaların eserlerinin yanı sıra, çeşitli dönemlerden seçkin sanatçıların yapıtları da bulunmakta ve koleksiyon her geçen gün zenginleştirilmektedir. Eski kuşak ustalarından çağdaş sanatçılara kadar çeşitli dönem ve eğilimleri yansıtan eserler müzede sergilenmektedir.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Kültürpark • Telefon 232.445-6818 Müze, Taş Eserler, Seramik Eserler ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Taş Eserler Bölümü’nde; Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler sergilenmektedir. İzmir Agorası’ndan çıkarılan başlar ve heykelcikler, Artemis - Poseidon - Demether Kabartması, Roma Dönemi’nin seçkin eserleri arasında yer alan Nehir Tanrısı Kaistros’u gösteren heykel, İzmir Metrosu Basmane İstasyonu’nun inşaatı sırasında ortaya çıkarılan yazıtlar, Üst katta Metropolis Kazısı’ndan çıkarılan çeşitli heykeller, yuvarlak ve dikdörtgen sunakların yer aldığı Metropolis Salonu, Teos Dionysos Tapınağı’na ait frizler ile Miletos Tiyatrosu’nun kabartmaları, Helenistik ve Roma Dönemleri’ne ait başlar, Belevi Mezar Anıtı’nın Kabartmaları, çeşitli başlar ve adak steller sergilenmektedir. Smyrna Topraklı Höyüğü olmak üzere, İzmir çevresindeki Prehistorik yerleşimlerden, Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan buluntular ve seramik parçaları sergilenmektedir.

İzmir Ticaret Tarihi Müzesi

Atatürk Caddesi 126, Pasaport • Telefon 232.498-4606 Müzeye girildiğinde, tam karşıda MS. 1. yüzyıla ait ticaret gemisi maketi gözümüze çarpar. Antik dönemde yük taşımada kullanılan amphoraların istiflenme biçimleri gemide gösterilmiştir. 17. yüzyıl İzmir maketinin sergilendiği müze vitrinlerinde Prehistorik, Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait seramikler, pişmiş toprak heykelcikler, kandiller, metal ağırlıklar, mühürler ve cam eserler teşhir edilmiştir. Elektron, altın, gümüş ve bronzdan sikke koleksiyonu oval vitrinler içinde kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Duvarda yer alan bilgi panolarında ilk dönemlerinden Bizans dönemi sonuna kadar İzmir'in ticari tarihi, bağlı bulunduğu kara ve deniz ticaret yolları ile antik dönem üretimleri yazı, fotoğraf, harita ve çizimlerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Neşe ve Karikatür Müzesi

Yüzbaşı Şerafettin Bey Sk. 9, Alsancak • Tel. 232.465-3105 İzmir’in, Türkiye’nin ve özellikle de Akdeniz’in görsel alandaki mizahi birikimini değerlendirmek, seçkin örneklerini saklayarak korumak, gelecek kuşaklara ulaştırmak ve bunu yerelden evrensele uzanan bir çizgide paylaşmak amacıyla 2010 yılında açılmıştır. Müze, mizahın ulaşabildiği tüm bireylerin, 7’den 77’ye herkesin izleyebileceği, keyif alacağı ve neşeleneceği bir müze olarak tasarlanmıştır. Müze kütüphanesi; Türk ve dünya mizahını kitap, albüm, katalog, broşür, dergi, plak, efemera gibi belgeleri ile araştırmacılara da katkı sağlamayı hedeflemektedir. Müzemiz, Eflatun Nuri, Güngör Kabakçıoğlu gibi Türk karikatürünün önde gelen sanatçılarının eserleri ile dünya karikatür örneklerini de arşivinde barındırmaktadır.

Radyo ve Demokrasi Müzesi

967 Sokak 16, Altınpark, Basmane • Telefon 232.484-1483 Konak’ın tarihi Basmane semtinde yer alan ve duvarlarını kaplayan sarmaşıkların oluşturduğu görüntü nedeniyle Sarmaşıklı Ev olarak bilinen tarihi yapıda faaliyet gösteren müzede, geçmişten günümüze radyonun teknolojik gelişimi gözler önüne serilirken aynı zamanda Türkiye’de demokratik atılım sürecine de ışık tutulmaktadır. Müze koleksiyonunda, vatandaşların bağışladığı 120 adet radyo, dönemlerine göre kategorize edilmiştir. 1921 yılından itibaren radyo ve yayınlarının yer aldığı müzede, plak ve pikaplar da yer alıyor. Dönemlere ait odalarda interaktif radyolardan siyasi liderlerin döneme damgasını vurmuş konuşmalarını dinleyebilirsiniz. Atatürk’ün 10. yıl ve meclis konuşması, Adnan Menderes’in Yassı Ada savunması, 1964-1980’li yılları kapsayan odada Deniz Gezmiş’in mahkeme savunması, Kenan Evren’in darbe konuşması da arşivde yer almaktadır.

Tabiat Tarihi Müzesi

Ege Üniversitesi Kampüsü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bornova • Telefon 232.388-2601• Hafta içi hergün 9.00 - 11.30 / 13.00 - 16.00 saatleri arası ziyarete açıktır. Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi yapısındaki Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ndeki Tabiat Tarihi Müzesi'nden sonra, Türkiye’de kurulmuş ikinci büyük tabiat tarihi müzesi ve Türkiye’nin ilk üniversite yapısındaki akademik müzesidir. Tabiat Tarihi Müzesi, doğanın gizemi topluma çeşitli panolarla ve dioramalarla sunulmaya çalışılırken, 4,5 milyar yıl önce oluşmuş dünyamızın geçirdiği evrimi anlamaya, öğrenmeyi ve sorgulamayı da amaçlamaktadır.

TCDD Selçuk Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi

Çamlık, Selçuk, İzmir • Telefon 232 894 8116 Alanında Avrupa`nın en büyüğü olan TCDD Çamlık Açıkhava Lokomotif Müzesi’nde, 1887 ile 1952 yılları arası Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan yapımı 36 tane buharlı lokomotif sergilenmektedir. Bunların arasında dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotif de yer almaktadır. Atatürk`ün seyahat ettiği tren vagonu ve Hitler`in kullandığı, 1943 yapımı 85 ton ağırlığındaki bir Alman lokomotifinin de bulunduğu müzede ayrıca motorlu su pompaları, su cenderesi, vinçler, lokomotif parçaları ve tamirinde kullanılan malzemelerle birçok açık ve kapalı yük vagonuyla insan taşımada kullanılan vagonlar yer almaktadır.

Tire Müzesi

Sanizade Meydanı 10, Tire • Telefon 232.512-1860 • Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. Tire Müzesi, bir arkeoloji ve etnografya müzesi olup değerli eserleri arasında, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Tire Darphanesi'nde basılan gümüş paralar (mangır) bulunmaktadır. Özellikle nakışlı mangırlar, Osmanlı dönemi paraları içinde oldukça değerli kabul edilenler arasındadır. Dünyanın saygın koleksiyonlarında, Tire darplı paraların önemli bir yeri vardır. Müze Envanter defterinin 259 numarasında kayıtlı, siyah kumaş üzerine, gümüş klaptan ile işlenmiş "Es Sultan Orhan İbni Osman" yazılı bordürlü işleme ise, kayda değer bir eserdir.Tire Müzesinde bulunan ve üzerinde, "Bismillahirrahmanirrahim" yazılı pirinç taneleri de, tarihi ve ilginç örnekler arasında yer almaktadır.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Halil Rıfat Paşa 31, Varyant • Telefon 232.425-7513 Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi kendi alanında üçüncü örneği oluşturmakta olup, İzmir'li seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı oyuncaklara, Sunay Akın'ın da katkıları ve çeşitli kişilerin bağışlarının eklenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Müze kapsamında, Karagöz Hacivat Gölge Oyunu, Masal saati, Müzede Sergi gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca müze içinde "oyuncak ve hediyelik eşya dükkânı" adı altında bir satış reyonu bulunmaktadır.

İzmir Kadın Müzesi

1298 Sokak 14, Basmane • Telefon 232.484-0481 İzmir Kadın Müzesi’nin kuruluş amacıAnadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek, kendi geçmişine ait özel bir mekân yaratmaktır. Çünkü Hitit, Yunan ve Roma'nın Ana Tanrıça'sından; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve özellikle de Cumhuriyet kadınına kadar Anadolu kadını, uzun tarihi boyunca her zaman kendi seçtiği yolda yürüyen öncü kadın olmuştur. Anadolu Kadını hakkında ne biliyoruz? Ana Tanrıça Nasıl ve Neden Ortaya Çıktı? Ne oldu da kadının konumu değişti? Ortaçağ' da Anadolu kadını nasıl yaşardı? Kurtuluş Savaşı' nda uzun süre cephelerde savaşan kadınlarımız kimlerdi? Osmanlı Hanımı kimdi ve nasıl yaşardı? Cumhuriyet' in ilk ressamının, ilk fotoğrafçısının, ilk şarkıcısının, ilk tiyatrocusunun adlarını ve yaşamlarını biliyor muyuz? Bütün bu sorulara cevap bulabilecek, Anadolu kadınının gerçek değerini tekrar hatırlatmak için yola çıktık. Anadolu kadınlarının hikâyelerini anlatıyor ve sizleri de bu hikayeleri dinlemeye çağırıyoruz.

Zübeyde Hanım Deniz Müzesi

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan ve hem müze hem denizciliğin anlatıldığı eğitim merkezi olarak 2014 Mart ayında İzmir, Karşıyaka'da yüzer-gemi olarak hizmete açılmıştır. Gemi, 1987 yılında Şehir Hatları adına inşa edilmiş ve uzun yıllar İstanbul Boğazı'nın iki yakasında yolcu taşımacılığı yapmıştır. Görevini tamamlayınca Zübeyde Hanım'ın kabrinin bulunduğu Karşıyaka sahiline demirlemiştir. Gemide, eğitim salonu ve atölyeler de bulunmaktadır. Motorları yenilenen ve tüm aksamları elden geçirilen gemi istendiği takdirde konum değiştirebilmektedir.

Müziksev

Atatürk Caddesi 458, 35220 Alsancak (Gar Karşısı) Telefon 232.463-0300 • 482-1785 • info@muziksev.org Türklere özgü çalgıların sergilendiği Müziksev’de ziyaretçiler bu çalgıların seslerini gelişmiş teknoloji ürünleriyle dinleme fırsatı bulmuştur. Değerli müzik eserlerinin, plakların, kaset ve CD’lerin, çağdaş Türk Bestecilerine ait değerli notaların ve müzik kitaplarının korunduğu, müzik eğitimi alan gençlerin, araştırmacıların, müzikologların ve müziğe ilgi duyan kent halkının yararlandığı bir kütüphaneyi de bünyesinde barındırmaktadır. Böylece ziyaretçiler ses arşivinde bulunacak, taş plaklardan festival konserlerine, tanınmış sanatçıların performanslarından başta Kültür Kongreleri olmak üzere önemli kongre ve seminerlerin kayıtlarına kadar, her türlü kayıttan yararlanabilecektir.

İzmir Demir Yolu Müzesi ve Sanat Galerisi

1464 Sokak 52, Alsancak • Telefon 232.464-3131 Alsancak Garı'nın karşısındaki müze, dokuz oda ve iki holden oluşmaktadır. Müzede, geçmişte kullanılan lokomotif ve vagonların kimliklerini yaşatan plakalar, buharlı lokomotif parçaları, hareket ve yol fenerleri, ölçü aletleri, büro malzemeleri, ilk kullanılan telefon sistemleri, buharlı lokomotif maketleri yer almaktadır. Müze hafta içi her gün 8.30 - 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.



DUYUR

Kendi etkinliğinizi, mekanınızı kaydolarak sisteme ekleyebilirsiniz.
Kaydol

TAKİPTE KAL

Hiçbir etkinlikten eksik kalmayın izmirguide bültenine abone olun.

İLETİŞİME GEÇ

Soru ve önerileriniz için bize yazın.
İletişime Geç