Karşıyaka Rotası

 
Karşıyaka, bugün de İzmir’in sayfiyesi olma özelliğini koruyor. Alaybey’den Mavişehir’e kadar kesintisiz uzanan yeşil kordonu, sahil şeridi boyunca uzanan yürüyüş ve bisiklet yolu, denizin yanı başındaki tenis kortları, basketbol sahaları, kafeleri ve restoranları ile günün her saati hareketli. Konak, Pasaport ve Alsancak iskelelerinden vapurla rahatça ulaşılabilen Karşıyaka, alışveriş merkezleri ve eğlence mekânlarıyla da uğrak noktası. Karşıyaka Vapur İskelesi’nin karşısında konumlanmış Karşıyaka Çarşısı, İzmir’in en eski alışveriş alanlarından biri. Mavişehir’deki Egepark, Carrefoursa ve Kipa ise alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Bostanlı’nın Açıkhava Tiyatrosu, kafeleri, sıra sıra dizilmiş meyhaneleri, restoranları ve barları ile bir eğlence üssü olarak konumlanıyor. Kıyı boyunca devam eden palmiyeleriyle bir sahil beldesi atmosferi yaşatan Karşıyaka’da ise ilk olarak Zübeyde Hanım’ın kabrini gezmelisiniz.
Rotanın Haritasını İndir
 

Ferik Osmanpaşa Camii

Karşıyaka, Bahariye Mahallesi'nde, Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan camidir. Üçüncü Kolordu, 32. Tümen, 63. İzmir Tali Tugayı Kumandanı Ferik Osman Hilmi Paşa tarafından inşa ettirilen tek minareli camii, 1901 yılında tamamlanmıştır. Soğukkuyu Camii'nden sonra Karşıyaka'nın ikinci camii olan yapının bahçesinde Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın mezarı bulunmaktadır. Mezarın mevcut şekli bizzat Atatürk tarafından belirlenmiş, 1940 yılında İzmir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.

Latife Hanım Anı Evi

4 Ocak 1923 günü, Gazi Mustafa Kemal Paşa, Latife Hanım ile evleneceğini Azerbaycan Elçiliği'nde yapılan bir toplantıda açıklamıştır. Gazi, kendisinin evlenmesini çok isteyen annesine bu niyetini daha önceden duyurmuştur. Bozuk olan sağlığı için İzmir'e gitmesi doktorlarca önerilen Zübeyde Hanım'ın yapacağı bu seyahat, O'na gelin adayını da görme fırsatını da vermiştir. 18 Aralık 1922 tarihinde Karşıyaka'ya gelen Zübeyde Hanım'ı Karşıyakalılar istasyonda karşılamış ve çok yakınlık göstermiştir. O'da, ziyaretine gelen İzmirlileri vagonunda kabul etmiş, Latife Hanım'la da trende tanışmıştır. Kendisi dizlerinden rahatsız olduğu için, hasır koltuğa oturtularak yakındaki Latife Hanım'ın ailesine ait köşke taşınmıştır. "Latife Hanım Anı Evi" olarak isimlendirilen bu köşk, Uşakizade ailesi tarafından yazlık olarak yaptırılan bodrum dâhil üç katlı bir yapıdır. Zübeyde Hanım, İzmir'e gelirken getirdiği Sakarya adlı atı bu köşkte bırakmıştır. Gazi, Latife Hanım ile evliliklerinin ertesi günü, önce annesinin mezarını ziyaret etmiş, daha sonrada bu köşkün bahçesinde birlikte ata binerek gezinmişlerdir. O akşam, Gazi ve Latife Hanım köşkün eklentisi olan bir binada misafir kalmışlardır. Ulu önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın, 28 gün yaşayıp hayatını kaybettiği köşkte, Zübeyde Hanım'ın vefat ettiği oda anı odası olarak düzenlenmiştir. Bu odada ve diğer odalarda, halen köşkün varislerince bağışlanan ve Latife Hanım ile Atatürk'e ait olan bazı eşyalar sergilenmektedir. Köşkün içinde Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in balmumundan yaptığı Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım'ın heykelleri de bulunmaktadır. Köşkün bahçesinde sergi alanları ile bir kafeterya vardır. 9 Temmuz 2008 tarihinde bitirilen restorasyon sonucunda, köşk "Latife Hanım Anı Evi" olarak ziyarete açılmıştır.

Adını Atatürk'ten alan tek camii: Kemalpaşa Camii

Camiyi İzmir'in mimarı olarak bilinen Harbi Hotan yapmıştır. Harbi Hotan'ın İzmir'e kazandırdığı Karşıyaka Kemalpaşa Camii'nin yanı sıra İzmir Ticaret Odası Lokali, İzmir Atatürk Kapalı Spor Salonu, olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları, Atatürk Stadı ve yanındaki atletizm pisti, Fuar evlendirme dairesi, yine fuardaki Pakistan pavyonu ilk akla gelenlerdir. Harbi Hotan mimariyi; "birçok koşulun dengeli ve ahenkli bütünleşmesi" olarak tanımlamaktadır. Mimarlık uzmanları Harbi Hotan'ın el yeteneğini öve öve bitiremezler. Kemalpaşa camiinin temeli 27 Mart 1959 tarihinde atılmış, ibadete 4 Şubat 1962 Pazar günü açılmıştır.

Karşıyaka Tren İstasyonu

4 Temmuz 1863 yılında İzmir – Kasaba hattının imtiyazını alan İngiliz Edward Price Gediz havzasının ürünlerini toplayıp İzmir limanına getirecek bir hat yapımına başladı. Bu hattın bir amacı da kentin iki banliyösü olan Bornova ve Karşıyaka'yı da şehre bağlayacaktı. Hat şehrin merkezinin sınırındaki Basmane'den başlayacaktı. Bugünkü Hilal'de Aydın hattı ile haç yaparak iki demir yolu kesişerek yollarına devam ediyordu. O yıllarda bu yere "istavroz" adı verilmişti. Cumhuriyet sonrası adı "Hilal" olarak değiştirildi. Karşıyaka (Kordelya) istasyonu Bornova ile aynı gün 20 Temmuz 1965 tarihinde hizmete girdi. İlk zamanlarda Manisa postası Karşıyaka'ya uğrarken görülen büyük ilgi üzerine Basmane-Karşıyaka treni çalışmaya başladı. Bu konuda şirket Bab-ı Ali'den özel bir "irade" de almıştır. Şirket Karşıyaka istasyonundan sonra "Yalı" istasyonunu da açmıştır. Daha sonra bugünkü Nergiz (o zamanki adı ile Hacıhüseyinler) ve Çiğli istasyonları devreye girdi. Bu hattın devreye girmesi ile özellikle Basmane çevresindeki tekstil fabrikalarında ve incir işletmelerinde çalışan işçiler treni yoğun olarak kullanmaya başladılar. 1889 yılında Basmane-Karşıyaka hattında yolculardan biri trenden düşerek ölür. Osmanlı Nafta İdaresi yeterli güvenlik önlemleri olmadığı için banliyö trenlerini yasakladı. Bu yasak kararı o dönem büyük tepkiler aldı. Hat iki yıl sonra 1891'de yeniden açıldı. Karşıyaka hattının demiryolları tarihinde bazı önemli ilkleri vardı. Demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka'da gerçekleşti. Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması 21 Ağustos 1903 tarihinde başladı. Tek biletle Konak'dan tramvayla Basmane'ye, trenle Karşıyaka'ya oradan yine tramvay ile Soğukkuyu ve Osmanzade (Aksoy) üzerinden Papaz'a (Bostanlı)'ya gidilirdi. Yine banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başladı. 1984 yılında vagonlar üzerinde edna (adi), evsat (orta), ala (çok iyi) yazardı. Sonraki yıllarda Vali Hasan Fehmi Paşa bu yazıları kaldırarak birinci, ikinci ve üçüncü yazdırdı. Lüks vagonlar elektrikle aydınlatılıyordu. Ayrıca ilk talebe bileti de Karşıyaka hattında uygulandı. Kasaba hattı çalışanları 1911'de ücret yetersizliği karşısında greve gittiler. Bazı sosyal haklarla birlikte yüzde 20-30 zam aldılar. Kurtuluş savaşının sonu Mudanya mütarekesi ile İzmir-Aydın demiryolu 1 Kasım 1922'de İngilizlere, İzmir-Kasaba hattı 15 Aralık 1922'de Fransızlara devredildi. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan anlaşması ile İzmir demiryolları hariç Türkiye'deki tüm hatlar gerçek sahiplerine yani Türklere geçti. İzmir – Kasaba hattını 31 Mayıs 1934'de millileştirdiler. 30 Mayıs 193 tarihinde de Aydın demiryolu millileşti.

Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi

2011 yılında hizmete açılan ve İzmir'li koleksiyoner Mert Rüstem'e ait koleksiyonunun sergilendiği müzede; Camera Obscura ile başlayan serüven 1870 yılı fotoğraf makinası örneğinden 1970 yılı fotoğraf makinasına kadar fotoğrafçılığın gelişimini sergilemektedir. Müzede Cumhuriyet tarihimize ışık tutacak fotoğraflar, İzmir kent ve yaşam fotoğrafları yanı sıra vernoküler fotoğraf örnekleri, Hamza Rüstem'in Girit dönemine ait fotoğrafları bulunmaktadır.

Bilim Müzesi

Müzede her yaştan insana, özellikle 12-15 yaş grubuna bilimin temel prensipleri, teknolojik gelişmeleri, bilim ve teknolojinin günlük yaşantımız üzerideki etkilerini anlatmayı amaçlayan öğrenme istasyonları ve 100'e yakın deney düzeneği ile 15 civarında interaktif kiosklar bulunmaktadır. Bu öğrenme istasyonları gruplar halinde konusunun uzmanı rehberlerin anlatımı eşliğinde ziyaret edilebilmektedir. Müze Pazar günleri hariç her gün saat 10.00-17.00 açık.

Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi

1987 yılında açılan açıkhava müzesinde 90 parça eser sergilenmektedir. Ayrıca park bünyesinde açılan resim atölyeleri mevcuttur. Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı’nda bulunan ve 1987 yılında açılan Açık Hava Arkeoloji Müzesi ise, 2011 yılında tamamen yenilenirken, özellikle kruvaziyerlerle İzmir’e gelen turistlerin ilgi odağı oldu.



DUYUR

Kendi etkinliğinizi, mekanınızı kaydolarak sisteme ekleyebilirsiniz.
Kaydol

TAKİPTE KAL

Hiçbir etkinlikten eksik kalmayın izmirguide bültenine abone olun.

İLETİŞİME GEÇ

Soru ve önerileriniz için bize yazın.
İletişime Geç