Asansör ve Dario Moreno Sokağı
İzmir'i, Körfez'i kucaklayarak güne başlamak için en iyi başlangıç noktalarından biri Asansör ve Dario Moreno Sokağı'dır…
İzmir'in bu bölgesi tarih boyunca taş ocağı olarak kullanıldığından, sahil şeridi (bugünkü Mithatpaşa Caddesi) ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semti uçurumlarla birbirinden ayrılmıştı. İki semt arasına Türklerin "Karataş Merdivenleri", yukarıdaki semte yerleşen Yahudilerin "Devidasların Merdiveni" adını verdikleri merdivenler yapıldı. Merdivenlerin üst kısmındaki Devidas ailesinin evi, aşağıdaki en büyük evde ise Nesim Levi (Bayraklıoğlu) adlı tüccarın evi bulunuyordu. Baba Devidas'ın bir gün merdivenlerde düşüp ayağını kırmasından sonra dostu Nesim Levi'nin Avrupa şehirlerinde gördüklerine benzer bir asansör yapma fikrini geliştirdiği anlatılır. Asansör kulesi Marsilya'dan getirtilen tuğlalar ile yapıldı. İnşaatı 1907'de tamamlandı. 1942 yılında satılıncaya kadar geliri Karataş Musevi Hastanesi'nin giderlerini karşılamakta kullanılıyordu.
1942 yılında el değiştiren asansör, işleticilerin iş bırakması, ölmesi gibi nedenlerle bir süre kapalı kaldıktan sonra 1983'te belediyeye bağışlandı ve 1985'te restore edildi. 1985'teki restorasyondan önce kuledeki asansörlerden biri buharla, diğeri elektrikle çalışırdı. 1985'te, asansörlerin her ikisi de elektrikle çalışacak şekilde düzenlenmiştir.
"- İzmir, tatlı ve sevgili şehrim.. Bir gün şayet senden uzakta ölürsem.. Beni sana getirsinler.. Fakat mezarıma götürürlerken, "Öldü" demesinler. "Uyuyor" desinler koy¬nunda. Tatlı İzmir'im…"
28 Haziran 1967 günü Yeşilköy Havaalanı'nda beyin kanaması geçirerek ölen Dario Moreno'nun vasiyeti yerine gelemedi. Naaşı, annesi tarafından İsrail'e götü¬rüldü ve Tel-Aviv'deki bir mezarlığa gömüldü. Yalınayak bir çocuk iken Tilkilik-Agora kaldırımlarında kırık gitar çalarak büyümüş, fuarın manolya ağaçları altında aşk şarkıları mırıldanmış, Kadifekale'de, Alsancak'ta düğün¬lerin, sünnetlerin, çay partilerinin yıldızı olarak parlayıp, günün birinde Fransa'nın en ünlü Latin şarkıcısı olduğu zaman bile İzmir'i unutmamış, her fırsatta geldiği şehri¬nin sahilinde çingene çocuklarla sarmaş dolaş olup, fay¬tonlara kurulup İzmir'e serenadlar yapmıştı.