3 Saatte İzmir

 
"İnsan bir şehri çocuk kalbiyle severse hep sever... İnsan bir şehre çocuk gözüyle bakarsa hep iyilikle bakar."
 

Kadifekale

İzmir'e ayıracağınız üç saattiniz varsa uğrayacağınız ilk nokta kentin Büyük İskender tarafından yeniden kurulduğu Kadifekale olmalı. Antik çağda Pagos olan Kadifekale'nin adı bir zamanlar burada yaşadığına inanılan efsanevi Saba Prensesi "Sultan Kayfada"dan gelir. Büyük İskender İran seferinin başlarında, İÖ 334 yılında Pers İmparatorluğu'nun Anadolu'daki ordusunu yendikten sonra, ordularıyla Efes üzerine ilerlemişti. Bu harekat sırasında İzmir yöresine geldiğinde, söylenceye göre şimdiki Kadifekale civarında ilahi bir işaret almış ve kendisinden orada yeni bir Smyrna kenti kurması istenmişti. Bu işaret rüyasına giren su perilerinin kendisine söylediği "Kuracağı kente eski Smyrna'lıların soyundan gelenleri toplayarak yerleştirmesi halinde İzmir'de yaşayanların iki defa mutlu olacağı" sözleriydi. İskender, komutanlarına kentin yeniden kurulması için emir verir ve kent Kadifekale'den aşağıya doğru kurulur.

Roma Tiyatrosu

Antik bir akropol olan Kadifekale'den İzmir'in antik Roma tiyatrosunun halen devam eden kazılarına iniş için şu sokakları izlemekte yarar var: 998/2 sokak, 977 sokak (Burada Çınar Kahvesi'nde bir çay molası verilebilir)... Kireçlikaya Camii'ne ulaşınca hemen yanında Roma Tiyatrosunu bulabilirsiniz. Burası 15 bin kişinin sanat etkinliklerini izlediği, kent için kararlar verdiği bir mabetti. Burada Basmane semtine kadar inen kentin doğu surlarını da izleme şansınız var.

Agora'ya dışarıdan bir bakış

806 numaralı sokağı izleyerek Namazgah semtine ve bağlı olarak İzmir Agora'sına ulaşabilirsiniz. Çok vaktiniz yok. Antik dünyanın en büyük sivil agorası olan İzmir Agorası'na dışarıdan bakınız. Bu bakış içinde kemerlerin üzerindeki bir gülen yüzü kaçırmayın. Bu yüz İzmirlilerin onu, onun İzmirlileri çok sevdiği bilinen Roma İmparatoru Marcus Aerelius'un sevgili eşi "Küçük Faustina"dır…

Havra Sokağı

Agora'dan yüzünüzü deniz yönüne çevirirseniz günün her saatinde hareketli bir sokak olan "Havra Sokağı"na çıkarsınız. Burası aynı zamanda dünyanın en eski çarşısı olan Kemeraltı'na giriş için ideal bir yoldur.

Bikkur Hullim Havrası

Havra sokağına adını veren 6 havranın enteresan bir örneğini görebilirsiniz. İkiçeşmelik Caddesi 40 numarada bulunan bu sinagog, İzmir'in en güzel sinagoglarındandır. 1724 tarihinde Salamon de Claves isminde Hollanda asıllı bir İzmirli tarafından inşa ettirilmiştir. 1772 yangınında yanan sinagog, yine aynı aileden Manuel de Claves tarafından 1800 yılında yeniden inşa ettirilmiştir.

Kestanepazarı Camii

Havra sokağının bittiği yerde tam bir sanat eseri olan Kestanepazarı Camii vardır ki İzmir'i yüz yıldan fazla süre yönetmiş olan Aydınoğulları döneminden izler taşır. Cami, Emin oğlu Hacı Ahmet Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılmıştır. Hacı Ahmet Ağa Aydınoğlu soyundandır. İbadet mekânı kare planlıdır. Üzeri tromplu bir kubbe ile örtülüdür. Mihrabının üst kısmına 19. yüzyılda Selçuk'taki İsa Bey Camisi'nden getirilen bir bölüm eklenmiştir.

Şerbet molası

İzmir çok eski zamanlardan beri şerbetleriyle ünlü bir şehirdir. Mutlaka bir şerbetçi molası vermenizi öneririz... Kemeraltı'nı 913 Sokağı izleyerek terk ediniz. Fevzipaşa Bulvarı'nı dikkatle geçtikten sonra yine 913 Sokağı izlerken Kuzuoğlu Çarşısı'na şöyle bir bakın. Mimar Kemalettin Caddesi üzerinde göreceğiniz yapılar Birinci Ulusal Mimarlık akımından önemli sivil örneklerdir. Gazi Bulvarı'nı da aşarak Halit Ziya Bulvarı'na giriniz.

Santa Maria Kilisesi

İçindeki tüm figürlerden "Denizcilere" ait olduğunu düşündüren Santa Maria Kilisesi'nin içinde şöyle bir dolaşmak size dünyaca ünlü mimar Gustave Eiffell'in İzmir'deki bir eserine de dokunma şansı verir. Halen Fransisken mezhebine bağlı olan bu Katolik kilisesinin tavanı Gustave Eiffell tarafından restore edilmiştir. Kilisenin orgu ise dönemin en görkemli müzik aygıtlarından biridir ve çalışır durumdadır. İzmir'e yine ve uzun bir tur için bekleriz…



DUYUR

Kendi etkinliğinizi, mekanınızı kaydolarak sisteme ekleyebilirsiniz.
Kaydol

TAKİPTE KAL

Hiçbir etkinlikten eksik kalmayın izmirguide bültenine abone olun.

İLETİŞİME GEÇ

Soru ve önerileriniz için bize yazın.
İletişime Geç